RM15.00
SERINGAN | MERINGAN - [LIVE PLANT]
Price RM15.00
Product SKU SSA-00071
Availability 5
Quantity
This product has a maximum quantity of 4
Description

Tumbuhan : Seringan

Nama tempatan lain: Meringan 

Nama saintifik : Flemingia stobilifera

Produk : Anak pokok dalam polibeg. Ketinggian 1 kaki

DISCLAIMER: **pokok seringan merupakan sejenis pokok liar. habitat asalnya ialah di pinggiran hutan. Apabila kami buka untuk jualan dalam bentuk anak pokok dalam polibeg, dan untuk memastikan ia mampu bertahan lama sementara berpindah ke tuan baru (pihak pembeli) kami meletakkannya di kawasan seakan2 mirip habitat asalnya yang liar dan suka dihinggap serangga. Tiada racun seranggan yang disembur kerana kami mengekalkan penanaman secara organik. Namun, jika telah dipindahkan ke lokasi baru terutama di kawasan laman rumah yang dijaga rapi, potensi serangan ulat semakin rendah. Harap maklum kepada para pembeli jika anda mendapati sebahagian daun pada anak pokok ada yang berlubang. Dan daun yang berlubang tidak bermakna ia tidak boleh digunakan atau tidak boleh dipakai menurut fungsinya,

Kegunaan: 

  • Seringan biasa digunakan dalam campuran mandian herba terutama untuk wanita ketika berpantang dipercayai membantu meringankan dan menyegarkan badan.
  • Selain itu, menurut petu orang tua, ambil sedahan daun seringan lalu dipukul manja ke betis anak2 yang lambat berjalan.
  • Subur di tempat separa redup dan kawasan separa lembap.

#seringan #meringan #flemingiastrobilifera #mandianherba #herbalbath